Ta zupa z pulpetami robi u mnie za cały obiad. Przygotowuję ją w zaledwie pół godziny
Czy da się przygotować pożywny obiad w pół godziny? Jak najbardziej się da i to taki, który od razu będzie robił za dwa dania. Taka właśnie jest pożywna zupa z pulpetami. Nie gotuję jej na mięsnym wywarze, bo potem dorzucam pulpety. Oprócz ziemniaków dodaję do niej ryż, który bardzo szybko się gotuje. Taka zupa to prawdziwa rozkosz do podniebienia i żołądka.
Jakie są zalety pożywnej zupy z pulpetami?
Pożywna zupa z pulpetami ma w sumie same zalety. Po pierwsze jest szybka i prosta do zrobienia. Po drugie jest lekka dla żołądka, bo nie zawiera tłustych, ani podsmażanych składników. Po trzecie rzeczywiście można się nią najeść, ponieważ w jej składzie znajdują się mięso, ryż i warzywa. Z tego też powodu jest bardzo pożywna i wartościowa. Zupa z ryżem i pulpetami doskonale też nadaje się do odgrzewania, więc od razu można ją ugotować na dwa dni.
Jak zrobić zupę ryżową z pulpetami?
Pożywną zupę ryżową z pulpetami gotuję na wywarze warzywnym. Dodaję też do niego aromatyczne przyprawy, by zyskała wyrazisty smak i aromat. Do wywaru dorzucam niemal w jednym czasie ziemniaki, ryż i pulpety. Teraz czekam, aż wszystkie składniki się ugotują, doprawiam zupę i serwuję na stół.
Przepis: Zupa ryżowa z pulpetami
Pożywna zupa ryżowa z dodatkiem ziemniaków i pulpetów
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 210 w każdej porcji
Składniki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2 listki laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziemniaki
- 100 g ryżu długoziarnistego
- 250 g mięsa mielonego, np. z indyka
- 1 małe jajko
- 2 łyżki tartej bułki
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Gotowanie wywaruMarchewki, pietruszkę, seler i cebulę obierz, pokrój w kostkę. Warzywa wrzuć do garnka, zalej ok. 1,5 l zimnej wody, zagotuj. Dodaj do nich listki, ziele, trochę soli i pieprzu, gotuj ok. 15 minut.
- Przygotowanie dodatkówRyż opłucz, osącz. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Do mielonego mięsa dodaj jajko, tartą bułkę, trochę soli i pieprzu. Wyrób masę, uformuj z niej pulpeciki.
- Dodawanie składnikówPulpety wrzuć do gotującego się wywaru razem z ryżem i ziemniakami. Gotuj całość ok. 15 minut. Zupę dopraw do smaku, posyp posiekaną natką.
Wskazówka: Dodatek ziemniaków do zupy możesz pominąć.
Inne wersja pożywnej zupy z pulpetami
Jeśli chcesz, by pożywna zupa z pulpetami miała wyrazisty smak, możesz do niej dodać trochę koncentratu pomidorowego, przecieru lub dorzucić 2 pokrojone w kostkę pomidory. W sumie zamieni się wtedy w pożywną wersję pomidorówki z ryżem. Jednak zamiast pomidorów do zupy ryżowej możesz dodać trochę curry, a nabierze bardziej orientalnego charakteru. Możesz też obficie posypać ją posiekanym koperkiem, a nadasz jej orzeźwiającego aromatu.